MY STORY


OM MIG

Bild: Sveriges bagare & konditorer och Fotograf: David Thunander

Edens bröd och mat 

Edens bröd och mat driver av Eden Mengisteab  i Karlstad.

 I mina bakverk och mat samsas svenska och afrikanskasmaker. Jag är mjöl-älskare och expermenterar skrädmjöl i allt bakning  och mat. 

Jag är uppväxt med att själv har rostat, skålat och malt mitt eget skrädmjöl hemma med mamma i Eritrea.  Jag använder skrädmjöl i många av mina produkter. Jag blev vinnare med min skrädtårta i Matverk Gastronomisk Samtal i Värmland 2018.

Min skrädtårta berättar historien om mina två kulturer, två mattraditioner och två språk som

möts och genom mig blivit Skrädtårtan. Jag, Eden, som kom till Sverige och Sunne år 2002,

och har som många andra nysvenskar bär med mig olika språk och mattraditioner. Det började i en personlig identitetskris där skrädmjölet blev en

förenande och förlösande kraft. Det var på något sätt som att hitta hem. Under många år har  jag succesivt tagit till mig de värmländska mattraditionerna och berättelserna och hittat många likheter men också unika skillnader.

Och 2020 blev min GRÖN SYMFONI SANDWICH

finalister i Mack-SM.